Sekrety diamentów

Brylanty to najlepsi przyjaciele kobiety” – każdy doskonale zna ten cytat. Skąd bierze się jednak ich niecodzienna uroda i piękny blask? Na to pytanie spróbujemy odpowiedzieć charakteryzując najbardziej popularne i doceniane szlify diamentów.

Dzisiejszy szlif brylantowy posiada odpowiednie proporcje, które były wypracowywane przez stulecia, przez wielu słynnych i doświadczonych szlifierzy. Rzeczą, która jest dziś najważniejsza podczas obróbki kamienia, jest wydobycie jak największego blasku z kamienia oraz zachowanie jego maksymalnej masy.

Współczesne szlify brylantowe uważane są za szczyt osiągnięć jubilerów.

Jest wiele rodzajów i odmian szlifów diamentów, różnią się one blaskiem kamienia, ilością faset, proporcjami oraz kształtem. Każdy ze szlifów ma swój charakterystyczny wdzięk i życie, dlatego te najpopularniejsze zostaną zaprezentowane poniżej:

Szlif brylantowy

Szlif brylantowy

Jest najbardziej popularnym szlifem, ponad 70% sprzedawanych brylantów jest diamentami w tym właśnie szlifie. Szlif okrągły brylantowy jest najczęściej kupowanym i poszukiwanym. Zastosowanie tego szlifu ma duży wpływ na wysoką cenę diamentu, ponieważ powoduję największy ubytek masy kamienia w trakcie obróbki (do 60%). Szlif ten gwarantuje także najlepsze odbicie światła ponieważ posiada ono idealne proporcję które intensyfikują odbicie światła – zewnętrzne i wewnętrzne.

Szlif rozety

Jest jednym z pierwszych szlifów, w którym pojawiły się fasetki. Oszlifowany kamień kształtem przypomina rozwinięty kwiat róży, stąd jego nazwa. W zależności od odmiany, rozety mogą mieć różną liczbę faset, które często są rozmieszczone nieregularnie. Rozety mają płaską podstawę i nie posiadają tafli, a ścianki tworzące koronę mogą mieć kształt trójkątów lub trapezów.

Szlif Asscher

Stworzył i opatentował go Joseph Asscher w 1902 roku. Jego nazwisko stało się słynne, gdy zlecono mu podzielenie i oszlifowanie w 1908 roku największego w historii Diamentu Cullinan. Kamień w szlifie Asscher ma 74 fasetki, charakteryzuje się niewielką taflą, wysokim pawilonem i koroną. Szczyt popularności szlifu przypadał na lata 20-te XX wieku. Dopiero na początku XXI stulecia jubilerzy wrócili do obróbki diamentów w szlifie Asscher. Dziś ceny takich diamentów osiągają na rynku zawrotne ceny.

Szlif w kształcie markizy

Jego nazwa pochodzi od Marquise de Pompadour, której król Francji podarował diament w kształcie jej ust. Markiza posiada 57 fasetek, ma charakterystyczne wydłużone boki. Diament w tym szlifie wydaje się optycznie większy i nabiera wyraźnego blasku.

Szlif w kształcie gruszki

Jest odmianą szlifu fantazyjnego, kształtem przypomina łezkę lub gruszkę – z jednym okrągłym bokiem i drugim wydłużonym. Diamenty w takim szlifie idealnie pasują do kolczyków i wisiorków.

Szlif owalny

Został opracowany przez Lazare Kaplan. Składa się z 57 lub 58 fasetek, które wydobywają intensywną brylancję diamentów. Kamień ma kształt elipsy, jest najczęściej używany przy wyrobie pierścionków, gdyż subtelnie wydłuża palce.

Szlif w kształcie serca

Kamieniowi nadaje się kształt serca z trójkątną taflą. Formą, szlif ten jest zbliżony do gruszki (łezki), ale główna różnica to wcięcie w zaokrąglonej części diamentu.K

Szlif radiant

Powstał w 1980 roku. Może mieć prostokątny lub kwadratowy kształt. Składa się z 70 fasetek. Koronie nadaje się szlif szmaragdowy, a pawilonowi szlif brylantowy, co uwydatnia błysk wewnątrz kamienia.